May 21, 2023

Këshilla për gjetjen dhe aplikimin për bursa për studentët shqiptarë

Bursat ofrojnë një mundësi shumë të mirë për të lehtësuar barrën financiare dhe për të hyrë në arsim cilësor…

toparticle-banner

 

Nga Albina Bardhi
__________________

 

 

(Shënim: Ky artikull ka për qëllim të ofrojë udhëzime dhe informacione të përgjithshme. Është thelbësore që të hulumtoni dhe verifikoni tërësisht detajet dhe kërkesat e çdo mundësie burse përpara se të aplikoni.)

 

Si një student ambicioz shqiptar me ëndrra për të ndjekur arsimin e lartë, ju mund të pyesni veten se si të financoni studimet tuaja dhe të hapni dyert e suksesit akademik. Bursat ofrojnë një mundësi shumë të mirë për të lehtësuar barrën financiare dhe për të hyrë në arsim cilësor. Në këtë artikull, do të eksplorojmë rrugë dhe burime të ndryshme për t’ju ndihmuar të zbuloni mundësitë e mundshme të financimit.

 

 

 

Bursat Chevening:

Bursat Chevening ofrojnë mundësi të financuara plotësisht për studentët shqiptarë për të ndjekur studimet pasuniversitare në Mbretërinë e Bashkuar. Këto bursa prestigjioze mbulojnë tarifat e shkollimit, shpenzimet e jetesës dhe përfitime të tjera. Eksploroni faqen e internetit të Chevening Scholarships: https://www.chevening.org/scholarship/albania/ për të mësuar më shumë rreth procesit të aplikimit, kërkesave të pranueshmërisë dhe afateve.

 

 

Bursat DAAD:

Shërbimi Gjerman i Shkëmbimeve Akademike (DAAD) ofron bursa për studentët shqiptarë për të studiuar në Gjermani. DAAD ofron programe të ndryshme bursash, duke përfshirë bursa universitare, pasuniversitare dhe kërkimore. Vizitoni faqen e tyre të internetit (https://www2.daad.de/deutschland/stipendium/datenbank/en/21148-scholarship-database/) për të hyrë në bazën e të dhënave të bursave të tyre dhe për të eksploruar mundësitë e disponueshme.

 

 

Bursat Erasmus+:
Erasmus+ ofron bursa dhe programe shkëmbimi për studentët shqiptarë që të studiojnë ose të ndjekin praktika në vende të ndryshme evropiane. Programi promovon bashkëpunimin ndërkombëtar dhe shkëmbimin kulturor. Eksploroni faqen e internetit të Erasmus+ (https://www.eacea.ec.europa.eu/scholarships/erasmus-mundus-catalogue_en) për të mësuar më shumë rreth bursave të disponueshme dhe detajet e aplikimit.

 

 

Bursat për të studiuar në Zvicër:
WeMakeScholars (https://www.wemakescholars.com/scholarships-for-albanian-students-to-study-in-switzerland) ofron një listë të plotë të bursave të disponueshme për studentët shqiptarë të interesuar për të studiuar në Zvicër. Kontrolloni faqen e tyre të internetit për të eksploruar opsionet e bursave të përshtatura posaçërisht për studentët shqiptarë dhe për të gjetur informacionin përkatës të aplikimit.

 

 

Bursat e Këshillit Britanik:
Këshilli Britanik ofron programe të ndryshme bursash për studentët shqiptarë. Faqja e internetit Study UK (https://study-uk.britishcouncil.org) ofron informacion mbi bursat, programet universitare dhe procedurat e aplikimit për studentët e interesuar për të studiuar në Mbretërinë e Bashkuar. Për më tepër, Bursa e Këshillit Britanik për Gratë në STEM (https://www.britishcouncil.org/study-work-abroad/in-uk/scholarship-women-stem) fokusohet në mbështetjen e grave që ndjekin studimet në Shkencë, Teknologji, Inxhinieri, dhe fushat e matematikës (STEM).

 

 

Fondacioni Shqiptaro-Amerikan për Zhvillim (AADF) – Programi i Praktikës Master (MIP):

MIP i AADF ofron bursa për studentët shqiptarë që ndjekin studimet master në fusha të ndryshme. Ky program synon të mbështesë rritjen akademike dhe zhvillimin profesional të studentëve. Vizitoni këtë faqe interneti: https://aadf.org/project/masters-internship-program-mip/për të mësuar më shumë rreth kritereve të pranueshmërisë, procesit të aplikimit dhe mundësive të disponueshme të bursave.

 

 

Bursat e Fondacionit të Shoqërisë së Hapur për Shqipërinë (OSFA):

OSFA ofron bursa studimi për të mbështetur ndjekjet arsimore të studentëve shqiptarë. Këto bursa mbulojnë një gamë të gjerë fushash dhe nivelesh akademike. Zbuloni më shumë rreth bursave të OSFA duke vizituar faqen e tyre të internetit (https://www.osfa.al/bursa) dhe duke eksploruar opsionet e bursave që ato ofrojnë.

 

 

Programet kombëtare apo universitete publike e private në Shqipëri gjithahstu ofrojnë bursa për studentët shqiptarë dhe ju mund të kërkoni për to në faqet e secilit universitet. Angazhimi me organizatat lokale mund të hapë dyert për mundësitë e bursave që janë më pak të reklamuara gjerësisht. Lidhuni me shoqatat e të diplomuarve(alumni), organizatat profesionale dhe grupet e komunitetit që kanë lidhje me arsimin dhe zhvillimin e karrierës. Këto organizata shpesh ofrojnë bursa, grante ose partneritete me institucione arsimore që mund të përfitojnë studentë ambiciozë shqiptarë.

Për më tepër, merrni parasysh bursat e ofruara nga organizatat ndërkombëtare si UNESCO, UNICEF ose Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH). Shikoni website e tyre dhe ndiqini ato në LinkedIn dhe Instagram. Shpesh i postojnë dhe aty.

 

Mbani mend, bursat janë shumë konkurruese dhe është e rëndësishme të planifikoni përpara, të mblidhni të gjitha dokumentet e nevojshme dhe të dorëzoni aplikacionet tuaja në kohë. Mos hezitoni t’i drejtoheni organizatave të bursave ose zyrave të pranimit në universitet nëse keni ndonjë pyetje ose keni nevojë për ndihmë të mëtejshme.

Për më tepër, përveç burimeve të përmendura në këtë artikull, merrni parasysh të kontrolloni me fondacionet lokale, agjencitë qeveritare dhe organizatat ndërkombëtare që mund të ofrojnë bursa për studentët shqiptarë. Qëndroni proaktiv në kërkimin tuaj dhe përdorni platforma të ndryshme kërkimi të bursave për të eksploruar më shumë mundësi.

Sigurimi i një burse mund të hapë dyert për përsosmërinë akademike dhe rritjen personale. Përfitoni nga këto mundësi për të ndjekur aspiratat tuaja arsimore dhe për të kontribuar në zhvillimin e komunitetit dhe vendit tuaj.

Mos harroni, ëndrrat janë të arritshme me mbështetjen e duhur. Fat të mirë në kërkimin tuaj të bursave dhe udhëtimin akademik!

 

E rëndësishme: Website-et dhe bursat e përmendura ofrohen vetëm për qëllime informative. Praktika.al nuk është e lidhur ose përgjegjëse për administrimin ose rezultatet e këtyre programe bursash.

May 21, 2023

Artikujt më të fundit
3 Strategji: Si të përgatitemi për tregun e punës
Ekziston një disbalancë e dukshme midis aftësive të kërkuara nga punëdhënësit dhe aftësive ...
3 Truke që përdorin kandidatët më të mirë për të fituar një vend pune
Kandidati që ka më shumë shanse për t’u punësuar është pikërisht ai që di se si të bjer...
Çfarë duhet të keni parasysh kur shihni një përshkrim pune
Përshkrimi i punës mbart më shumë informacion seç ju mund të mendoni.  Edhe pse titulli, dety...